Uzmanlar bayanları bronzlaşma konusunda uyarıyor.Koyu renkte bir tene sahip olmak için saatlerce güneşin altında kalmamalarını söylüyor.Bunun nedeni ise son zamanlarda artan cilt kanseri hastalığı.Uzmanlar sabah saat 11:00 ile Öğlenden sonra 16:00 arasında direkt güneşe maruz kalmamalarını söylüyor.Bronzlaşmak isteyenlerin en az 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanmalarını söylüyor.
Dermatologlar, cildin de bir tür hafızası olduğuna dikkat çekerek, önlem almadan bronzlaşmanın neden olduğu zararların her yıl birbirine eklendiğini; erken yaşlanma, tümör öncesi lezyonlar, kırışıklıklar ve tümörlerin “birikmiş” bronzluk etkisi olduğunu kaydediyorlar. Estetik açıdan hoş bir görünüm oluşturduğu için bronzlaşmak mı, yoksa sağlığı riske atmamak için güneşten uzak durmak mı? Güneşin zararlı etkileri her yıl, yaz mevsimiyle birlikte gündeme geliyor. Dermatologlar, cildin de bir tür hafızası olduğuna dikkat çekerek, bronzlaşmanın neden olduğu zararların yıl be yıl birbirine eklendiğini belirtiyorlar. Doktorlar erken yaşlanma, tümör öncesi lezyonlar, kırışıklıklar ve tümörlerin “birikmiş” bronzluk etkisi olduğunu kaydediyorlar. Bilim adamlarına göre cildimiz her yaz oluşan yanıkları unutmuyor. Birçok yıl öncekileri bile. Bronzluk yok olduğunda bile zarar kalıyor. Bu nedenle doktorlar özellikle çocuklara büyük özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyorlar. “Yaşamın ilk 10 yılında görülen yanıklar erişkin yıllarda melanom riskini artırıyor. Güneşin zararlı etkisinin geri dönüşümü çoğu zaman olmuyor” diyen tıp adamları son yıllarda cilt kanseri vakalarının yüzde 350 oranında artış gösterdiğini ifade ediyorlar. Kanserle birlikte birçok cilt hastalığı da artış gösteriyor.

ÖNLEM ALMAK YETERLİ Bütün bunlar güneşten tamamen uzak durmamız anlamına mı geliyor? Tabii ki hayır. Gerekli önlemler alınmak kaydıyla güneş sağlığa yarar da sağlıyor. Önemli olan koruyucu ürünleri sürmeyi ihmal etmemek, bu ürünleri 2-3 saatte bir tekrarlamak, ışınların en dik geldiği kritik saatlerde güneş altında olmaktan kaçınmak, günde en az 1,5 litre su içmek ve meyve-sebze ağırlık bir diyet uygulamak. İşte güneş altında uyulması gereken basit, ama çok önemli kurallar: 1. Koruyucu güneş ürünlerini; burun, kulak, dudak, omuz ve ayak gibi hassas yerleri de unutmadan, vücudunuza sürün.
2. Bu ürünleri iki saatte bir ve özellikle denizden çıktıktan sonra tekrarlayın. 3. Güneşe kademeli çıkın. İlk gün yarım saatten fazla güneş altında kalmayın. İkinci gün 45 dakika, sonraki günler en çok iki saat. En riskli saatler olan 12.00 ila 15.00 arası güneşe çıkmamaya özen gösterin. 4. Cildinize uygun bir koruma faktörlü ürün kullanın. Açık renk ciltlerin daha yüksek koruma faktörlü ürünlere gereksinimi vardır. 5. Güneş yoksa bile dikkatli olun. UV ışınları bulutlar arasından da geçer. 6. Sabırla ve temkinle elde edilen bronzluğun daha kalıcı olduğunu unutmayın. 7. Islak cilde dikkat: su damlacıklarının güneş ışınları üzerindeki etkisinden dolayı dana kolay yanar. 8. Güneşe çıkarken parfüm sürmeyin. Ciltte koyu renk lekeler oluşabilir.

0 yorum



Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates