Sigara içme yasağı TBMM’de kabul edilerek, yasalaştı. Lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane ve diğer eğlence yerlerine dönük Temmuz 2009’da uygulanacak. 19 Mayıs'tan itibaren Kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü Eğitim, Sağlık, Ticaret, Sosyal, Kültürel, Spor ve Eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Bu yasa ile hayatımız değişecek, dumansız günler başlayacak.Yasak şu bölgelerde uygulanacak:
-ULAŞIM: Kara, demir, deniz ve hava yolu ile taksiler dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarında sigara yasak.
-EĞİTİM: Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında sigara yasak...
-STATTA SINIRLI ALAN: Statlarda sigara içilmesine de sınırlama getirilecek. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında olacak. Açık havadaki her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde ise tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.
-SERBEST ALANLAR: Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde sigara serbest olacak. Turistik otellerde ise sigara içenlere özel odalar yapılacak.
-BİR YIL SERBEST OLAN YERLER: Lokanta, kahvehane ve kafeterya gibi yerler için yasaklar ise 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek.
-REKLAM YASAK: Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek. Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmalar, her ne suretle olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak sponsorluk yapamayacak.
-DİZİ YASAĞI: Televizyonda yayınlanan programlarda filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek. Ancak, tarihi belge niteliğindeki görüntüler için bu yasak geçerli olmayacak.
-CEZALAR: Yasak bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmariti ve paketini yere atana ise 20 YTL ceza verilecek. Tütün yasağı olan açık ve kapalı alanlarla spor, kültür, sanat ve eğlence yerlerinde sigara içenlere para cezası ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlilerince verilecek. Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.
Sigara içme yasağı ülkemizin daha da ileri gitmesine yardımcı olacak.gençlerin sigaraya olan ilgisini de azaltacaktır.Çünkü ülkemizde 18 yaş altı sigaraya ilgi duymaktadır.Nedeni gençliğin biran önce büyümek istemesidir.Sigara içmeleri onları kendilerince büyük gösterme anlamına gelir.Fakat alınan zehir onların daha tamamen gelişmemiş olan akciğerlerine zarar verir.Aslında sigara sadece gençlere değil yetişkinlere ve yaşlılarada çok zararlıdır.

0 yorum



Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates